Bims Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?
Son yıllarda inşaat sektöründe özellikle ısı ve ses yalıtımında, öz kütlesinin düşük olmasının sağladığı avantajların da bir sonucu olarak sıklıkla kullanılan, volkanizma sonucu oluşmuş doğal bir malzeme olan bims, kristalize, gözenekli, süngerimsi, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı bir malzemedir.
Ülkemizde Orta ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde 9 milyar m³ rezervi bulunan bimsin özellikle Nevşehir bölgesindeki yatakları kalite açısından dünya standartlarının üzerindedir. BlokBims, Nevşehir’deki ruhsatlı sahalarından ya da diğer açık ocaklardan tüvenan malzeme olarak aldığı bimsi eleyerek sınıflandırmakta ve hammadde olarak kullanmaktadır.
Bims (ponza) in Yapı Sektöründeki Tarihçesi
Bimsin yapı sektöründe, ilk kez Romalılar döneminde Ayasofya’nın kubbesinde de olduğu gibi puzolan çimento olarak kullanıldığı bilinmektedir. Hafif yapı malzemesi üretiminde kullanılmaya ise 1851’de Almanya’da başlanmıştır. Türkiye’de ise profesyonel anlamda hafif yapı elemanlarının ilk üretimi 1984 yılında Nevşehir’de başlamıştır. Günümüzde ise pek çok ülkede hafifliği, doğallığı, ekonomikliği, depreme ve yangına dayanıklılığı gibi nitelikleri sayesinde özellikle ısı ve ses yalıtımında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Blok Bims Hafif Yapı Elemanları
1984 yılında Nevşehir’de gerçekleşen ilk hafif yapı elemanları üretiminden sonra çeşitli tesisler kurulmuş, 1997 yılında IsıBims ismiyle kurulan BlokBims fabrikası da 1998 yılında üretime başlamıştır.
BlokBims tüm avantajlarına rağmen ülkemizde bimsin yeterince tanınmadığının bilinciyle gerçekleştirdiği tanıtım çalışmalarının neticesinde bims hafif yapı elemanlarının BlokBims markasıyla anılmasını sağlamış, bimsi yaygınlaştırmıştır. Blokbimsler her türlü yapıda iç ve dış duvar yapı elemanları, döşemelerde ise asmolen yapı elemanı olarak kullanılmaktadır.
Blok Bims’in Özellikleri
Isı ve ses yalıtımlıdır;
Hafif yapı elemanlarının hammaddesi olarak kullanılan bims doğal olarak ısı ve ses yalıtımı sağlamaktadır.
Depreme karşı dayanıklıdır;
Bims yüksek elastikiyete sahip bir malzeme olduğundan bimsten üretilen yapı elemanları diğer yapı elemanlarına göre daha fazla mukavemete sahiptir. (Deprem dalgası nedeniyle kırılmaya karşı esneklik katsayısı: 70.000 kg/cm2’dir.) Betona göre 6 kat daha esnek olduğu için şokları , kırılma ve çatlamaya uğramadan, daha kolay soğurabilir ve depreme karşı dayanıklılık sağlar.
Ekonomiktir;
İnşaatlarda duvar örülürken, diğer yapı elemanlarıyla yapılan duvarlarda kaba ve ince sıvaya ihtiyaç duyulurken, blokbims dış duvarlarda tek kat sıva yapılması yeterli olur, iç duvarlar ise doğrudan alçı sıva ile sıvanmaktadır. Ayrıca, düzgün yüzeyli olduğundan daha az sıva kullanılması yeterli olmaktadır. Ürünlerin yüzeyi düzgün ve dekoratif görünümlü olduğundan sıva yapmadan da kullanılması mümkündür.
Yangına Dayanıklıdır;
Erime sıcaklığı yüksek olan BlokBimsin ateşe son derece dayanıklı olduğu DIN 4102 standartlarına göre onaylanmıştır. Erime sıcaklığı yüksek olan bims, eridiğinde de çevreye zararlı herhangi bir gaz çıkartmadığından yangının zararlarını en aza indirir. (1100 ◦C yanma ısısında asgari 239 dakika alev almama, şekil ve boyut kaybetmeme, duman çıkarmama özelliğine sahiptir.)
Doğaldır;
BlokBims sadece bims ve çimentodan imal edildiği için doğal bir malzemedir.
Ortam nemini dengeler;
BlokBims bünyesinde yüksek miktarda su buharı bulundurabildiğinden rutubete engel olur. Ayrıca gözenekli yapısından dolayı mekan içine doğal havalandırma yaparak, nefes alan, koku yapmayan ve sağlıklı mekanlar oluşturur.
Çevre Dostudur;
BlokBims yalnızca vibrasyon enerjisi ile üretildiğinden, ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacı çok düşüktür. Üretimde kesinlikle kimyasal veya biyolojik bir teknik kullanılmadığı için herhangi bir atık söz konusu değildir ve işçi sağlığını tehdit eden bir tehlike de yoktur.
Hafiftir;
BlokBims’in en önemli avantajlarından biri de gözenekli yapısının da etkisiyle hafif olmasıdır. Özgül ağırlığı 0,6 kg/dm³ olan BlokBims, diğer yapı ürünlerine göre daha hafif olduğundan bina temeline binen yükü azaltır.
Hassas boyutludur;
BlokBims yapı malzemeleri üstün teknolojinin verdiği imkanlar kullanılarak milimetrik duyarlılıkta üretilmektedir. Üretimin düzgün yüzeyli ve düzgün kenarlı olması duvar işçiliğinden ve sıvadan % 50 ye varan tasarruf edilmesini sağlamaktadır.